Beşiktaş Meydanı’na Cumhuriyet ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü anısına Kartal Heykeli dikildi.
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ilk etabını tamamladı” Beşiktaş MeydanıCumhuriyetin 100’üncü yılı ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 120’nci yılı anısına bir de “Kartal heykeli” dikildi.
Beşiktaş Meydanı Yıllar içerisinde ortaya çıkan kentsel donatı yoğunluğu, düzensizlik, yeşil alanların yok olması, kamusal alanların işgal edilmesi gibi nedenlerden dolayı işlevselliğini kaybetmiştir. İstanbul halkının denizle bağlantısının sağlanması, meydanla birlikte yoğun deniz ulaşımına bağlı yaya trafiğinin de düzenlenmesi, yeşil alan oranının artırılması amacıyla bir düzenleme yapılması kaçınılmaz hale geldi. İBB tarafından hazırlanan 2 etaplı projede bölgenin yoğun yaya ve araç trafiğini düzenleyecek temel ulaşım çözümleri öngörülüyor. Projenin ilk etabı sona ererken Cumhuriyet’in 100’üncü yılı ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 120’nci yılı anısına meydan kartal heykeliyle taçlandırıldı.
100. YIL DÖNEMİNE DEĞER BİR HEYKEL
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Bülent Çınar’ın 2,5 aylık bir çalışmanın ardından tamamladığı heykel, çağdaş Türkiye’nin 100. yıl dönümünün dinamik yapısını çağrıştıracak şekilde tasarlandı. Heykel, lazer kesim teknolojisiyle kesilen yaklaşık 400 metre 316 kalite paslanmaz çelik borudan yapıldı ve daha sonra 923 boru lazer kaynakla bir araya getirildi. Toplam ağırlığı 1.400 kilogram olan heykel, meydanı kaplayan granitlere ve aynı ocaktan seçilen 6 bin kilogram ham granitten oluşan kayaya sabitlendi.
1. ETAP TAMAMLANDI
Projenin 1. etap düzenlemeleri kapsamında Barbaros Bulvarı ile sahil yolunu birbirine bağlayan çelik köprü yolu kaldırıldı. Toplu taşıma araçlarının kalkış noktası sahilden Beşiktaş Caddesi’nin kuzeyine taşındı. Böylelikle toplu taşıma araçlarının Beşiktaş iskelesi önünde toplu alanlarda oluşturduğu hasar ve yaya hareketine ve şehrin deniz ilgisine olumsuz etkisi ortadan kaldırıldı.
Bölgenin oldukça yoğun olan yaya ve araç trafiğini düzenleyecek temel ulaşım çözümlerini öngören projenin ana hedefleri şöyle:
“Meydanların (Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı, Beşiktaş Meydanı) duruma göre farklı ve eş zamanlı düzenlenmesi”
Yaya dolaşımının düzenlenmesi,
Proje alanındaki mevcut ağaçların korunması ve bakımının yapılması,
Proje alanındaki anıtsal yapıların (Sinan Paşa Camii, Neccarzade Mustafa Rızaettin Türbesi, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı, Beşiktaş İskelesi, Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi, Denizcilik Müzesi, Demokrasi Anıtı) görüntü unsuru olarak meydanlarla desteklenmesi ve bütünleştirilmesi ,
Meydanların akılda kalıcı olmasını sağlamak,
Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı çevresinde sanat unsurunu öne çıkaran ve güçlendiren bir meydan oluşturmak,
Kullanıcıların dinlenmesine ve bir araya gelerek sosyalleşmesine olanak sağlayacak mekânsal düzenlemeleri tanımlamak,
“Sürdürülebilir kullanımı sağlamak ve yaya-araç ilişkisini sağlıklı ve işlevsel bir şekilde düzenlemek.”