“Kentsel Dönüşümde Yarımız” projesinin detayları belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslimi ve Temel Atma Töreni’nde Kentsel Dönüşümde Yarımız projesini duyurdu.
Açıklanan projenin detaylarına göre gerçekleştirilecek dönüşümün TOKİ üzerinden yapılması gerekiyor. Projenin beş adımda tamamlanması bekleniyor.
İlk adım olarak mülk sahibi, 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında e-devlet üzerinden projeye başvurmak zorunda.
Başvuru yapıldıktan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları tarafından yapının ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu düzenlenecektir.
Raporun hazırlanmasının ardından ihalesi gönüllülük esasına dayanan bina için protokol hazırlanacak ve proje aşamasına geçilecek.
Proje aşamasının tamamlanmasının ardından ruhsat alma süreci başlayacaktır.
Son olarak binanın boşaltılmasıyla birlikte TOKİ tarafından başlanacak inşaat süreci en geç 2 yıl içinde tamamlanacak, bu süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılacak.
Projeye göre 100 m² 2+1 daire için 750 bin TL devlet tarafından karşılanırken, kalan bedel yüzde 10 peşinat ve 5 bin 625 TL’den başlayan taksitlerle 10 yıl vadeli olacak.
120 m² 3+1 daire için 900 bin TL devlet tarafından karşılanırken, kalan bedel yüzde 10 peşinat ve 6 bin 750 TL’den başlayan taksitlerle 10 yıl vadeli olacak.
İstanbul’da 1 milyon 500 bin konutluk dönüşüm
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha önce İstanbul’da 1.5 milyon riskli konut olduğunu açıklamıştı. Açıklanan projeye göre İstanbul’a ek nüfus gelmesin diye sadece riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlar projeye başvurabilecek.
Bu kapsamda riskli konutların dönüşümü için İstanbul’un her iki yakasında uydu kentlerin kurulması öngörülüyor. Bu şehirlerden 500 bin kişi Avrupa yakasında, 500 bin kişi ise Asya yakasında olacak.
Ayrıca 500 bin konut da yerinde dönüştürülecek. Proje ile 1 milyon 500 bin konutun dönüştürülerek 6 milyon kişinin ibadethanelere taşınmasının hedeflendiği belirtildi.
İstanbul’daki sağlıksız konutlar dönüştürülürken boş alanlardaki binalar yıkılarak yeni yeşil ve sosyal donatı alanları inşa edilecek. Yeni toplanma alanları yapılacak.